بعد از انتشار بازی بلادبورن (Bloodborne) به صورت انحصاری برای پلی استیشن ۴ (PlayStation 4) و بعد از آن دارک سولز ۳ (Dark Souls 3)، خواستیم تا به بررسی شباهت ها و تفاوت ها این دو بازی بپردازیم. چون شاید دیگر ادامه این بازی ها را نبینیم. با گیمر همراه باشید.
با اینکه بازی Demon’s Souls یک استارتی برای سری سولز (Souls) بود، در زمان خودش یعنی سال ۲۰۰۹ توانست طرفداران بسیاری را به خود جذب کند. همین باعث شد تا کارگردان حرفه ای ما، هیدتاکا میازاکی (Hidetaka Miyazaki)، به فکر ادامه سری بیفتد، اما اینبار با نامی جدید! همین باعث شد تا اولین نسخه سری Dark Souls ساخته شود و تا به امروز ادامه یابد. این سری در هنگام عرضه نسخه اول با مخاطبان بیشتری روبرو شده و باوجود سختی بیش از حد همه را عاشق خود کرده بود. اما بعدها مخاطبان آن بیشتر نشدند و این از آنجایی نشات می گیرد که بازی هیچ رحمی برای بازیکن ندارد و شما در بازی پی در پی توسط دشمنان کشته می شوید. اما این به این معنی نبود که سازندگان بازی در فروش کم خواهند آورد. سری Dark Souls تبدیل به یک عنوانی شد که مخاطبان خاص خود را داشت، یعنی یک عده عاشق این سری شده بودند و طمعشان به بازی های دیگر کم شده بود.
با اینکه کارگردان سری سولز بعد از دو نسخه از Dark Souls سود بسیاری خوبی را با مخاطبان پیش فرض بدست آورده بود، عده ای باز هم بدلیل دشواری بسیار این سری بازی را اصلا نمی پسندیدند. برای همین استودیو سازنده این سری یعنی فرام سافتور FromSoftware با کمپانی سونی (Sony) قرارداد بست تا با همکاری یکدیگر یک عنوان انحصاری برای پلی استیشن ۴ بسازند. در نهایت این همکاری بود که باعث ساخته شدن Bloodborne شد. عنوانی که ریشه سری Dark Souls را داشت، ولی با آرایش متفاوت! در این مقاله سعی داریم تا Dark Souls 3 را با Bloodborne مقایسه کنیم و به وجه شباهت و تفاوت هردو پی ببرید.
گرافیک و اتمسفر بازی
از همان نسخه اول، Dark Souls محیط روشنی داشت که دشمنان و موجودات عظیم آن را مخوف کرده بودند. حتی رفته رفته در نسخه های جدیدتر شاهد زیبایی بیشتر گرافیک بازی شدیم که این عمل به لطف قوی تر شدن موتورهای بازی بود. محیط بازی Dark Souls 3 پر از قلعه ها و برج های تاریخی می باشد که دشمنان هریک باتوجه به نوع حمله شان در نقطه ای ایستاده اند. مثلا: دشمنان معمولی در سر راهتان هستند، اژدهایان از بالای برج ها با آتش دهانشان به شما صدمه می زنند، بعضی از موجودات نیز با تیرکمان از دوردست بازیکن را مورد هدف قرار می دهند. در Dark Souls 3 با اینکه هر مرحله شرایط جوی و نیز آب و هوای خاصی دارد، بیشتر اوقات بجای شب شاهد زمان روشنایی روز هستیم. پس با اینکه موجودات Dark Souls 3 بسیار بی رحم هستند و می توانند با یک ضربه شما را از پای دربیاورند، بدلیل اتمسفر روشن حس ترس کمتری در شما ایجاد می شود.
اما اگر محیط Bloodborne را در نظر بگیریم، نسبت به Dark Souls 3 بسیار تاریک است. از همان نقطه آغازین بازی داستان به شما وعده سایه و تاریکی را میدهد که در پیش با ادامه بازی آن ها را خواهید دید. بازی Bloodborne از مرکز شهر یارنام (Central Yharnam) آغاز می شود که می توانید با نگاه به آسمان بازی به مخوف بودن آن بیندیشید. آسمان نارنجی، شب های بدون چراغ، دشمنانی که دیده نمی شوند، تیر اندازی با تفنگ از راه بسیار دور و… از عناصر گرافیک فنی بازی هستند. باید بگوییم که Bloodborne با اینکه بسیار مخوف تر از Dark Souls 3 می باشد، ولی در مقایسه با سختی مبارزه با دشمنان، Dark Souls 3 دارای درجه بالاییست. این موضوع هم بدلیل جذب طرفدار می باشد؛ سازندگان Bloodborne عمدا بازی را نسبتا راحت کرده اند تا فروش آن بالا رود، چراکه هرکسی بازی های به این سختی را نمی خرد. در بخش مقایسه گیم پلی بیشتر به این فلسفه های دشمنان خواهیم پرداخت. پس در مورد محیط هردو بازی نتیجه می گیریم که Dark Souls 3 با محیط روشن دشمنانی فوی تر از محیط خوفناک Bloodborne دارد. همچنین قابل ذکر است که هردو بازی از موتور بازی سازی یکسان بهره می برند.
گیم پلی
باتوجه به آن چیزی که در بخش گرافیک گفتیم، اگر از پس دشمنان سفت و سخت برنیایید مطمئنا Dark Souls 3 برایتان دشوار خواهد بود، ولی اگر از محیط های تاریک خوف دارید، بازی Bloodborne شما را به چالش خواهد کشید. اگر بخواهیم یک میانگین از گیم پلی هردو بازی بگیریم، باید بگوییم که بسیار شبیه هم هستند. فقط نوع سلاح و شکل آن هاست که با هم فرق دارند. در Dark Souls 3 خبری از سلاح گرم و امروزی نیست و شما با انوع سلاح های سرد مثل: شمشیر، تبر، نیزه، خنجر، تیر و کمان و… به دشمن حمله کرده و یا با دشمنان مواجه می شوید. علاوه بر سلاح، شما می توانید در یک دستتان سپری برای محافظت از خود حمل کنید که باز هم انواع مختلفی دارد. اگر سپر را زمین بگذارید، شخصیت بازی سلاح دست راستش را با دو دست می گیرد که این باعث افزایش قدرت تخریب خواهد شد. در عوض زرهتان زود آسیب خواهد دید و موجب کاهش سلامتی شخصیت بازی خواهد شد.
در Bloodborne نیز همانند Dark Souls 3 شما از انواع سلاح های سرد بهره مند خواهید شد که ظاهر عجیب و بسیار زیبایی دارند. دلیل استفاده ما از واژه «عجیب» هم به خاطر نحوه کار سلاح های سرد Bloodborne می باشد. اگر بازی را تجربه کرده باشید خودتان دیده اید که همه سلاح های سرد بازی می توانند تغییر شکل دهند! بعضی از سلاح ها از وسط تا شده و بعضی تغییر اندازه می دهند. این تغییر شکل در گیم پلی هم تاثیر بسزایی دارد، به این صورت که برخی از دشمنان با حالت کوچک سلاح زود از پای درمی آیند و برخی با حالت بزرگ. البته بهترین روش مبارزه با دشمنان زمانیست که سلاحتان را هرلحظه تغییر شکل بدهید. جالب است بدانید که حتی تغییر شکل سلاح نیز آسیب بسیاری را بر دشمنان می گذارد. در Bloodborne سپر رایج نیست و تنهای یک سپر چوبی در کل بازی وجود دارد. شما بجای سپر در دست چپ خود دارای سلاح های گرم هستید که نقش بسیاری در سیستم مبارزات دارند. تفنگ های قدیمی از جمله سلاح های گرم بازی محسوب می شوند. در اصل تفنگ دست چپ شما برای صدمه زدن به دشمن نیست و به منظور متوقف کردن (Stun کردن) چند ثانیه ای هجوم دشمن است. تنها یک سلاح فوق قوی با نام Cannon وجود دارد که تا حدود زیادی تخریب دارد. سرانجام به این نتیجه می رسیم که گیم پلی هردو بازی شبیه هم هستن جز سیستم سلاح های سرد و گرم در دست های راست و چپ شخصیت بازی.
محل خرید آیتم ها
محل خرید آیتم ها و و سایل مورد نیاز در هردو بازی Dark Soul 3 و Bloodborne یکسان هستند. تنها ظاهر آن هاست که باهم فرق دارند. در Dark Souls 3 شما می بایستی آیتم ها را از زنی به نام Shrine Handmaid بگیرید که در Firelink Shrine بر روی یک صندلی نشته است. نکته ای که گفتن آن واجب است نحوه گسترش آیتم های این فروشنده هاست که به صورت گوناگون هستند. در Dark Souls 3 شما برای افزایش تعداد آیتم های فروشنده علاوه بر کشتن باس های (Boss) بازی، باید آیتم Umbral Ash پیدا کرده و به فروشنده بدهید تا آیتم های جدید ظاهر شوند.
در Bloodborne نیز باید در Hunters Dream از طریق Bath Messenger برای خرید آیتم ها اقدام کنید. Bath Messenger ها موجودات عجیب کوچک در Bloodborne می باشند که به شما در هیچ موقعیتی صدمه نمی زنند. در Bloodborne برای گسترش تعداد آیتم های فروشگاه شما می بایستی علاوه بر کشتن باس ها، به تعداد مورد نیاز بصیرت (Insight) برسید تا آیتم های جدید نمایان شوند. بعدا در مورد Insight ها در این مقاله توضیح خواهیم داد.
سیستم ارتقا توانایی ها
باید بگوییم که در این باره شباهت دو بازی به یکدیگر در حد صد درصد می باشد. در بازی Dark Souls شما از طریق دختری با لقب Fire Keeper توانایی های خود را ارتقا داده و در بازی Bloodborne این عمل از طریق عروسک انسان نما بنام Doll انجام می شود. Fire Keeper در قسمت Firelink Shrine ایستاده و Doll در قسمت Hunters Dream نشسته است. اما چیزی که در این سیستم بین دو بازی باعث تفاوت می شود تعداد توانایی ها و نوع کار آن هاست.
در بازی Dark Souls 3 جمعا ۱۰ توانایی و در بازی Bloodborne جمعا ۷ توانایی وجود دارد. هرچقدر تعداد توانایی بیشتر باشد باید امتیاز بیشتری جمع کنید تا بتوانید شخصیت بازی را ارتقا دهید. امتیازها با کشتن دشمنان در بازی بدست می آیند. امتیازها در Dark Souls 3 با نام Soul و در Bloodborne با نام Blood Echo تعبیه شده اند. هردو بازی در ۶ توانایی باهم مشترک هستند.
محل تعمیر و ارتقا سلاح ها
باز هم یک تفاوت دیگر، اما جزئی! در هردو بازی ذکر شده سلاح ها از محلی یکسان و با فرمولی متفاوت تعمیر و آپگرید می شوند. در Dark Souls 3 در منطقه Firelink Shrine شما باید بروید پیش شخصی به نام Blacksmith Andre تا کار تعمیر و یا ارتقا سلاح هایتان را انجام دهد. او که مردی ریش دار است می تواند با دریافت سنگ های قیمتی و الماس هایی که پیدا کرده اید، به میزان تعیین شده شمشیر، نیزه، سپر و… را آپگرید کند. تعمیر در بازی به دو گونه است: اول از طریق همین شخص Blacksmith Andre و دوم از طریق آیتم Repair Powder. علاوه بر آپگرید و تعمیر، شما می توانید با صرف الماس های خاص ویژگی هایی را به سلاحتان بیفزایید. این ویژگی ها افکت های مخصوص از جمله رعد و برق، سم، آتش و… را به سلاح یا سپرتان اضافه خواهد کرد.
در Bloodborne نیز اگر در منطقه Hunters Dream از پله ها بالا روید یک میز در دست راست کلبه وجود دارد که همین کار تعمیر و آپگرید را به ارمغان می آورد. برخلاف Dark Souls 3 که یک شخص این اعمال را انجام میداد، در Bloodborne صرفا یک میز برای این کارها وجود دارد. برای تعمیر سلاح ها در Bloodborne مقدار بسیار کمی امتیاز یا همان Blood Echo از شما گرفته خواهد شد. همچنین برای آپگرید سلاح ها از شما به تعداد معین Shard خواسته می شود. اما قابل ذکر است که همانند Dark Souls 3، در Bloodborne نیز بوسیله الماس یا همان Gem ها می توانید ویژگی خاصی مانند: افکت آتش بر روی شمشیر خود بیفزایید.
کاوننت ها
کاوننت ها در اصل به فرقه هایی در بازی گفته می شود که اگر عضو آن ها بشوید، از طرف اعضای آن فرقه به شما مزایایی تعلق خواهد گرفت. در بازی Dark Souls 3 برای عضویت در یک کاوننت اول باید نماد کاوننت را بدست بیاورید و بعد با انجام ماموریت و یا ادای احترام به رهبر آن کاوننت درخواست عضویت بدهید. باید بدانید که بیشتر کاوننت ها با هم دشمنی دارند و اگر از کاوننت دیگری بدانند که عضو کاوننت دشمن شده اید، سعی در از بین بردن شما خواهند کرد! از جمله مزایای کاوننت ها دریافت آیتم های کمیاب از اعضای کاوننت و کمک کردن به شما برای از پای درآوردن باس های جان سخت می باشد. کاوننت ها در Dark Souls 3 به تعداد ۹ عدد هستند و هریک محل یافت و ماموریت خاص خود را دارند.
اما در Bloodborne جمعا ۶ کاوننت وجود دارد که همانند Dark Souls 3 باید ماموریت و یا کار خاصی را برای بزرگان آن کاوننت انجام دهید تا شما را تایید و به شما یک Rune بدهند. هر کاوننت قوانینی دارد که اگر از آن ها سرپیچی کنید، به سرنوشت بدی دچار خوهید شد. در واقع می توان فهمید که در مورد نحوه دریافت Rune و عضویت در کاوننت فرقی میان Dark Souls 3 و Bloodborne وجود ندارد.
سیاه چال ها (Dunguens)
سیاه چال ها جایی هستند که می توانید با رفتن به آن ها آیتم و امتیاز جمع کنید تا به پیشرفت شخصیتتان منجر شود. رفتن به سیاه چال ها اصلا ضروری نیست و بازی به شما این اجازه را می دهد که بدون قدم گذاشتن در آن ها به بازی ادامه دهید. در بازی Dark Souls 3 سیاه چال ها در کنار برخی از مناطق هستند و نیازی به آیتم یا کلید خاصی ندارید که آن ها را باز کنید.
اما در Bloodborne سیاه چال ها و نحوه باز کردن آن ها متفاوت است. سیاه چال ها به صورت پنج قبر در Hunters Dream قرار گرفته اند و شما برای بازی کردن سیاه چال ها باید چند نوع آیتم بدست بیاورید. به این شکل که هرچقدر بخواهید سیاه چال عمیق تر و پربارتر باشد باید آیتم های مورد نظر بسیاری را تهیه کنید. این آیتم ها از چند راه گوناگون بدست می آیند و بعد از تهیه آن ها باید آن ها را در قبرهای ذکر شده بگذارید تا سیاه چال ها باز شوند.
چیزهایی که در هردو بازی وجود ندارند
با اینکه تا به حال در مورد تفاوت ها و شباهت ها بسیار حرف زدیم، در این بند می خواهیم به مواردی اشاره کنیم که ممکن است در Dark Souls 3 وجود داشته باشند، ولی در Bloodborne وجود خارجی نداشته باشند؛ شاید هم بالعکس. در Dark Souls 3 علاوه بر شمشیر، نیزه – سپر – تیر و کمان نیز وجود دارد. ولی در Bloodborne خبری از سپر و تیر و کمان نیست، جز یک عدد آن هم به این دلیل گذاشته شده که از سری Dark Souls یادی شود.
در Bloodborne با انجام کارهای سخت و با پیدا کردن Madman’s Knowledge و یا Great One’s Wisdom می توانید مقداری Insight بدست بیاورید. Insight ها باعث می شوند تا بصیرت شما بیشتر شده و موجودات عجیب و غریب مخفی را در بازی ببینید. علاوه بر افزایش بصیرت، شما می توانید با خرج Insight هایتان آیتم های ویژه ای را صاحب شوید، آیتم هایی مثل: روپوش یا سلاح باس ها! همچنین این Insight ها به رازآلود بودن بازی Bloodborne کمک بسیاری می کنند. این درحالیست که در Dark Souls 3 خبری از اینگونه آیتم ها نیست. اما شاید در اولین نگاه متوجه شده باشید که در Bloodborne خبری از زره نیست و شخصیت بازی تنها لباس به تن کرده است. ولی در Dark Souls 3 زره ها حرف اصلی را برای محافظت از شخصیت بازی میزنند.
در Bloodborne سیستمی با نام Regen System وجود دارد که سلامتی شما را برمیگرداند: اگر بلافاصله بعد از آسیب دیدن، به دشمن ضربه بزنید مقدار قابل توجهی از سلامتی شما برمیگردد. ولی در Dark Souls 3 این امکان وجود نداشته و با بدست آوردن یک حلقه (Ring) خاص آن هم در اوسط بازی این عمل میسر می شود. پس Dark Souls 3 با داشتن حلقه های نیروزا از Bloodborne نمی تواند عقب بماند.
پس از این مقاله نتیجه می گیریم که کارگردان بازی خواسته است که سری Dark Souls با Bloodborne ترکیب شود و همانند یکی خاطره در Bloodborne دیده شود. اما باید گفت که Bloodborne موفقیت هایی را بدست آورد که همین کارگردان از آن برای ساخت Dark Souls 3 استفاده کرد. شاید این موفقیت بدلیل همکاری استودیو FromSoftware با Sony بوده باشد. هردو بازی عالی هستن و نمی شود یکی از آن ها را برای تجربه پیشنهاد داد…
در پایین می توانید این مقایسه را به صورت ویدیو نیز ببینید.
برای دانلود این ویدیو از صفحه آپارات گیمر اقدام کنید
به نظر شما کدام بازی نسبت به دیگری بهتر عمل کرده است؟
نظرات