در کنفرانس بیلد مایکروسافت (Microsoft Build 2017) امسال، این کمپانی از سیستم عامل جدید خود پرده برداشت. با گیمر همراه باشید.
نسخه جدید سیستم عامل مایکروسافت (Microsoft)، ویندوز ۱۰ اس (Windows 10 S) نام دارد. ویندوز ۱۰ اس بیشتر با هدف قرار گرفتن در حوزه آموزش درست شده و نوعی شبیه به سیستم عامل کروم (Chrome OS) میباشد. ویندوز ۱۰ اس همانند Chrome OS به نحوی ساخته شده که باید هر نرمافزاری را از ویندوز استور (Windows Store) تهیه کند چراکه به این شکل قفل شده است. این عمل را قبلا در سیستم عامل Chrome OS دیده بودیم که از فروشگاه گوگل تغذیه شده و امنیت آن به این شکل برقرار بود. مایکروسافت گزینههای بیشتری را برای تعریف از این سیستم عامل دارد، در این راستا میخواهیم در پایین به قابلیتهای جدید ویندوز ۱۰ اس اشاره کنیم.
اجرای برنامههایی که فقط از Windows Store نصب شدهاند
بزرگترین تغییر بوجود آمده در ویندوز ۱۰ اس قفل برنامهها است که باعث میشود کاربر برنامههای مورد نظرش را فقط از فروشگاه ویندوز دانلود و نصب نماید. این درحالیست که بسیاری از نرمافزارهای محبوب از جمله فوتوشاپ (Photoshop) و مرورگر کروم (Chrome) تا امروز در این فروشگاه موجود نیستند. مایکروسافت به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که برنامههای خود را به ویندوز استور انتقال دهند. اما این ویژگی فعلا در وجه عام نیست.
مایکروسافت قول این را داده است که تمام برنامههای آفیس را به ویندوز استور آورده و نیز برای استریم موسیقی از اسپاتیفای (Spotify) استقبال کند. برای موفق شدن سیستم عامل ویندوز ۱۰ اس لازم است به نرمافزارهای بزرگی مثل آیتونز (iTunes)، مرورگر گوگل کروم (Google Chrome) و فوتوشاپ (Photoshop) نظری داشته باشند. البته قابل ذکر است که صدها برنامه در ویندوز استور یافت میشود، اما همه آنها قابل اجرا در ویندوز جدید نیستند پس اگر میخواهید که از همه امکانات و نرمافزارهای فروشگاه ویندوز استفاده کنید شاید ویندوز ۱۰ اس به درد شما نخورد.
امنیت و کارایی
مایکروسافت این ادعا را دارد که کارایی و امنیت در ویندوز ۱۰ اس به شکل خوب بهبود یافته است بطوریکه برنامهها اجرا نخواهند شد مگر اینکه قفل بوده و از ویندوز استور دانلود شده باشند. این بدین دلیل است که بدافزارها آلوده سیستم شما نشده و نیز در هنگام بالا آمدن سیستم عامل، سبکی این روند حفظ شود. همچنین قسمت ورود به سیستم (Login) ویندوز ۱۰ اس تغییراتی در طراحی داشته است طوریکه به محیط آموزش و مدرسه، برای القای حس خوب، شبیه است.
این تغییرات بوجود آمده در امنیت برنامهها و مرورگر مایکروسافت اج (Edge) باید بطوری باشند که به کاهش عمر باطری تاثیری نداشته باشند. در همین راستا مایکروسافت تمام تمرکز خود را روی باطری میگذارد تا دانشآموزان بتوانند در اکثر زمان از لپ تاپ خود استفاده کنند.
وابستگی مرورگر و تنظیمات جستجو به مایکروسافت
شما در ویندوز ۱۰ اس اجازه نصب دیگر مرورگرها را خواهید داشت، اما اگر از جایی لینکی را بخواهید باز کنید فقط بوسیله مرورگر اج (Edge) امکان این کار را خواهید داشت. این همانند سیستم عامل کروم است که فقط به شما اجازه دسترسی به اینترنت را فقط از طریق مرورگر گوگل کروم میسر میسازد.
علاوه بر محدودیتهای گفته شده، شما در این سیستم عامل فقط از طریق موتور جستجوی بینگ (Bing) قادر خواهید بود که به جستجو بپردازید. در واقع اگر بخواهید که از موتور جستجوی گوگل استفاده کنید بایستی ابتدا به Google.com رفته و سپس واژه خود را تایپ کنید.
ظاهر و پردازش همانند ویندوز ۱۰ است
باید بدانید که ویندوز ۱۰ اس نسخه حرفهای یا Lite نیست، بلکه همان ویندوز ۱۰ با کمی تغییر است. حتی تعدادی از سازندگان از جمله HP و Acer قرار است تا لپ تاپهای خود را تابستان با ویندوز ۱۰ اس بفروشند.
این را هم بگوییم که مدارس میتوانند لپ تاپهای خود را بدون هزینه از Windows 10 Pro به Windows 10 S تغییر دهند.
امکان ارتقا ویندوز ۱۰ اس به ویندوز ۱۰ پرو وجود دارد
خوشبختانه راهی برای استفاده از برنامههای خارج از ویندوز استور وجود دارد؛ مایکروسافت برای این عمل امکان ارتقا به ویندوز ۱۰ اس را با پرداخت هزینه ۴۹ دلار میسر ساخته است. این رقم منطقی به نظر میرسد، ولی در نسخههای پریمیوم (Premium) کمی عاقلانه نیست. ویندوز ۱۰ اس تاکنون نسخههای دیگر با ویژگیهای خاص دیگری را ندارد و صرفا یک نسخه دارد، اما در این میان لپ تاپهای جدید سرفیس (Surface Laptop) را به ویندوز ۱۰ اس مجهز هستند که کاربران میتوانند آن را به ویندوز ۱۰ پرو ارتقا داده و تا یک سال اشتراک رایگان داشته باشند.
آیا این همان Windows RT 2.0 نیست؟
براساس حدس و گمان، بسیاری ویندوز ۱۰ اس را به Windows RT تشبیه میکنند، بعضیها هم آن را دنباله نسخه خاص Windows 8.1 With Bing میدانند. باید گفت که اینطور نیست و مایکروسافت سیستم عامل جدید را مجزا برای آموزش، به جای تبلت و وابسه به ویندوز استور ساخته است. با این حال، همانطور که قبلا ذکر کردیم؛ برای هرچه کاربردی شدن این سیستم عامل امکان ارتقا به ویندوز ۱۰ پرو وجود دارد، درحالیکه که در ویندوز آر تی کاربران با نسخه استاندارد دست و پنجه نرم میکردند و سیستم به ویندوز شباهت کمی داشت.
بنابراین کمی سردرگمی بعد از معرفی ویندوز ۱۰ اس بوجود آمده است. این سیستم عامل از ریشه برای این ساخته شده که کاربران بتوانند بیشتر با فروشگاه ویندوز استور تعامل داشته باشند، مایکروسافت باید هرچه تلاش خود را زیاد کرده تا از عهده مدیریت این محدودیت اجتنابناپذیر بیاید.
پس ویندوز ۱۰ اس به چه دلیل ساخته شده است؟
پاسخ مایکروسافت به این سوال رفع نیازهای آموزشی است. ردموندیها ساخته جدید خود را حرکتی استرتژیک دانسته و باعث تلقی میدانند. باید گفت در حوزه پلتفرم جامع ویندوز (Universal Windows Platform) مایکروسافت موفقیت چندانی نداشته است، مخصوصا این وقتی معلوم میشود که سهم بازار ویندوز فون (Windows Phone) به ۱ درصد میرسد. در نتیجه توسعهدهندگان اپلیکیشن نیز به UWP روی نیاورده و همین باعث میشود که مایکروسافت بیشتر به موفقیت ویندوز استور بیندیشد.
با امکان گذاشتن برنامههای توسعهدهندگان در ویندوز استور، دسترسی مایکروسافت به اکوسیستم ویندوز بیشتر شده و باتوجه به فروش برنامهها سهم درآمد نیز بالا میرود. حتی ممکن است این حرکت باعث شود تا کمپانیهای بزرگی از جمله گوگل، که از پلتفرم جامع ویندوز (UWP) روی میگردانند، به ویندوز استور روی آورده و برنامههای خود را در این فروشگاه قرار دهند.
به هرحال، ویندوز ۱۰ اس برای مایکروسافت آزمایشی است که آن را با افزایش امنیت مورد تست قرار دهد و آن را بهبود بخشد. چندین سال است که میتوان انواع برنامهها را در سیستم عامل ویندوز اجرا کرد، شاید ویندوز ۱۰ اس حرکتی است به سوی محیط مدرن که میخواهد خود را با ما آشنا کند.
نظر شما در مورد سیستم عامل ویندوز ۱۰ اس چیست؟
نظرات