نقد و بررسی قسمت دوم انیمیشن شگفت انگیزان (Incredibles) که پس از ۱۴ سال توسط کمپانی پیکسار (Pixar) ساخته شده است. با گیمر همراه باشید.
نقد و بررسی انیمیشن Incredibles 2
کمپانی پیکسار چند وقتی است که شروع به ساخت دنبالههایی برای عناوین کلاسیک خود کرده است. انیمیشنهای کمپانی پیکسار را که به جرئت می توان گفت سرگرم کنندهترین انیمیشنهای موجود در صنعت سینما هستند، را می توان در کل به دو دسته کاملاً مجزا تقسیم کرد.
بیشتر بدانید: تریلر Incredibles 2
دسته اول انیمیشنهای مستقل تک قسمتی هستند. در این نوع انیمیشنها تمام مجرا و داستان طی یک قسمت به طور کامل روایت می شوند. در مواردی هم در انتهای انیمیشن نطقه ای قرار داده می شود که به نوعی پایان دهنده کل داستان انیمیشن است و مانع ساخت هر گونه دنباله ای برای اثر می شود. چه این نقطه مرگ شخصیت اصلی، پیر شدنش و یا… باشد، به هر حال این نوع انیمیشنها دیگر قسمتی دیگر نخواهند داشت.
باید متذکر شده که کمپانی پیکسار تقریباً در اکثر موارد بر خلاف سایر شرکتها فیلم سازی که فقط پول سازی اثر اصلی را فاکتور ساخت قسمت بعدی قرار می دهند هیچ گاه آثاری را که از همان ابتدا قرار بوده است یک قسمتی باشند را حتی در صورت فروش بسیار بالای قسمت اصلی ادامه نداده است. از این نوع آثار می توان به انیمیشنهایی همچون بالا (Up)، کوکو (Coco) و وال ای (WALL·E) اشاره کرد. اگر این انیمیشنها را تماشا کرده باشید می دانید که هیچ پایان بازی در آنها وجود ندارد، حتی حس دنباله دار بودن در این آثار نیز به چشم نمی خورد.
از سوی دیگر برخی انیمیشنهای کمپانی پیکسار از همان ابتدا قرار بوده است که دنباله دار باشند. این سبک از انیمیشنها یا در انتهای قسمت اول خود دارای یک فیلم کوتاه هستند که وجود قسمت دوم را تائید می کنند و یا همانند انیمیشن داستان اسباب بازی به قدری پشت سر هم ساخته شده اند که احساس یک سریال را در بیننده ایجاد می کنند.
اما در این میان چند سالی است که کمپانی پیکسار این روال همیشگی خود را رها و شروع به ساخت آثاری همچون انیمیشن به دنبال دوری (Finding Dory) کرده است. بی شک قسمت اول این انیمیشن یعنی به دنبال نمو (Finding Nemo) که ۱۳ سال پیش اکران شده است جز دسته اول بوده است، چرا که کل داستان این انیمیشن در یک قسمت از اول تا آخر روایت می شود و چیزی برای ادامه نمی ماند.
بیشتر بدانید: برترین انیمیشن های ۲۰۱۸ به انتخاب گیمر
یک سال بعد از اکران انیمیشن به دنبال نمو در سال ۲۰۰۴ انمیشنی دیگری از کمپانی پیکسار به نام شگفت انگیزان منتشر گشت که توانست در آن دوره محبوبیت بسیار برای خود کسب کند. لازم به ذکر است در انتهای این انیمیشن تیزری کوتاه از ادامه قسمت بعدی قرار داده شده بود که نوید قسمت بعدی را از همان ابتدا به طرفداران می داد.
ولی گذشت سالیان متوالی از یک سو و خواهش و تمنای طرفداران برای ساخت قسمت دوم از سویی دیگر در این ۱۴ سال هیچ گاه دل کمپانی پیکسار را برای ساخت دنباله این انیمیشن نرم نکرد.
البته نباید این نکته را از یاد برد که حدود ده سال پیش فیلمهای ابر قهرمانی نه تنها در اوج امروزه خود نبودند بلکه حتی نامی از آنها نیز به گوش نمی رسید. شاید با معیارهای سال ۲۰۱۹ که در آن فیلمها و سریالهای قهرمانی همچون سریال لیجن (Legion)، پسرها (The Boys)، فراریها (Runaways)، آکادمی آمبرلا (The Umbrella Academy) و دهها فیلم و سریال دیگر به بررسی مسائلی متفاوتتر از آن چه از فیلمهای کلاسیک قهرمانی انتظار می رود می پردازند، یک انیمیشن که زندگی شخصی قهرمانان را به چالش می کشد یک اثر کاملاً عادی به نظر برسد.
بیشتر بدانید: تریلر فصل دوم سریال Legion
ولی این نکته را در نظر بگیرید که این انیمیشن با آن محتوای داستانی خلاقانه، ۱۴ سال قبل اکران شده است. امروزه حتی آثاری همچون سریال پسران و فیلم سینمایی برایت بورن (Brightburn) به مسائلی حتی یک پله متفاوتتر همچون فساد ابر قهرمانها و قهرمانان شرور می پردازند.
بله امروزه سریالهایی همچون سریالهای قهرمانی کامیک شبکه نتفلیکس (Netflix) همچون مشت آهنین (Iron Fist) و جسیکا جونز (Jessica Jones) که به زندگی پر مشغله و در حال فروپاشی یک قهرمان می پردازند عادی و قابل انتظار شده اند. این مسائل دقیقاً همان چیزی است که سالها قبل توسط انیمیشن شگفت انگیزان با ظرافتی خاص مورد بررسی قرار گرفته است.
بیشتر بدانید: بررسی شخصیت Jessica Jones – جسیکا جونز
به جرئت می توان این سالها را اوج ژانر فیلمهای ابر قهرمانی دانست، که با یاری فیلمهای دنیای سینمایی مارول (MCU) به این حد اندازه رسیده است.
خلاصه با ترکیب این دو مدرک یعنی، قرار داشتن تیزری با محتوای وجود قسمت دوم برای انیمیشن شگفت انگیزان در قسمت اول و به اوج رسیدن ژانر فیلمهای ابر قهرمانی در این چند ساله اخیر، بسیار قبل تر از اکران این انیمیشن نیز می توانستیم وجود آن را پیش بینی کنیم. چه زمانی بهتر از این برای ساخت قسمتی از یک انیمیشن ابر قهرمانی که ۱۳ سال قبل تیزر قسمت دوم آن منتشر شده است؟
از سویی نیز رقابت در این دنیای وحشی که از همه جایش یک فیلم و سریال ابر قهرمانی بیرون زده است قابل مقایسه با ۱۴ سال پیش نیست. از همین رو انظار می رفت که قسمت دوم انیمیشن شگفت انگیزان با تغییراتی بنیادی در محتوا و صد البته جلوههای بصری ساخته شود.
بالاخره هیچ گاه نمی توان موتور گرافیکی که ۱۴ سال پیش قسمت اول این انیمیشن با آن ساخته شده است را با موتورهای گرافیکی امروزی مقایسه کرد.
ولی کارگردان مجموعه یعنی آقای برد برد (Brad Bird) که تجربه ساخت فیلمها و انیمیشنهای موفق بسیاری همچون سرزمین آینده (Tomorrowland)، لبه فردا (Edge of Tomorrow)، غول آهنی (The Iron Giant) و راتاتوئیل (Ratatouille) را در کار نامه کاری خود دارد، این بار نیز با دانش خود از آنچه مخاطبین به دنبال آن هستند همگان را شگفت زده کرد.
همان گونه که داستان قسمت دوم انیمیشن شگفت انگیزان دو علی رقم گذشت ۱۴ سال در دنیای واقعی دقیقاً در ادامه قسمت اول یعنی در همان پارکینگی که در آخر قسمت اول دیدیم شروع می شود، تمام عناصر انیمیشن نیز همان گونه که در قسمت اول شاهد آنها بودیم به صورت دست نخورده ای در این قسمت نیز باز سازی شده اند. به زبان سادهتر گویی قسمت دوم هم از نظر خط زمانی دستان و هم از نظر بصری دقیقاً در ادامه قسمت اول که ۱۴ سال پیش منتشر شده است ادامه می یابد.
بیشتر بدانید: فروش جهانی انیمیشن Incredibles 2 از مرز ۱ میلیارد دلار عبور کرد
البته نباید بگذارید این سکون و دست نخوردگی شما را به اشتباه به اندازد، در واقع بازسازی تمام این موارد بیش از آنچه فکر می کنید سخت بوده و کمپانی پیکسار برای بازسازی آنها دشواری بسیاری کشیده است.
از نظر طراحی بصری، تمام کاراکترها و محیط به صورت استادانه ای به سبک قسمت اول بازسازی شده اند، ولی ریزه کاریهای بسیاری نیز به کمک موتور گرافیکی جدید کمپانی پیکسار بر روی آنها صورت گرفته است. این ریزه کاریها به قدری ظریف هستند که به نظر شخصی من حتی در آنها زیاده روی نیز شده است، چرا که این ریزه کاریها از حد و مرز تصور بیشتر بینندگان خارج هستند.

داستان انیمیشن Incredibles 2
اگر این انیمیشن را با کیفیت ۷۲۰ و یا ۱۰۸۰ پیکسل تماشا کرده باشید این ریزه کاریها را تا حد کمی شاهد بوده اید ولی وای در مورد کیفیتهای ۴K و ۲K چه بگویم! لباسها، خانهها، ماشینها و… به قدری بی نقص و به سبک هنری پیکسار خلق شده اند که می توان به آنها لفظ بی نقص را نسبت داد.
به عنوان مثال لباسها در نسخههای ۴K و ۲K به قدری ریزه کاری شده اند که می توان فیبر و نخ لباسها را تشخیص داد و یا می توان تک تک برگ درختان را شمرد. این افزایش کیفیت گرافیکی و بصری که به طرز استادانه ای صورت گرفته است در کنار حفظ اصالت بصری نسخه اصلی را می توان بزرگترین نقطه قوت این انیمیشن دانست. بی شک تماشای این طراحی استادانه در کنار حفظ سبک هنری اصلی انیمیشن پس از گذشت ۱۴ سال بسیار لذت بخش خواهد بود.
روایت داستانی انیمیشن نیز به زیبایی توانسته است راه قسمت اول را ادامه دهد و مکمل آن باشد. در این قسمت نیز شاهد روایت داستانی از مشکلات شخصی و زندگی ابر قهرمانان در کنار داستانی مجزا با رگههای حماسی و قهرمانی هستیم. دقیقاً مانند قسمت قبلی.
البته می شود این شباهت داستانی را کمی از نظر منفی نیز مورد بررسی قرار داد. می توان گفت کل داستان قسمت دوم انیمیشن که دو ساعت به طول می انجامد تقریباً همان چیزی است که در قسمت اول مجموعه گفته شده است. این بار فقط قرار است باب در خانه بماند و زن الاستیک به مبارزه با خلاف کاران بپردازد. گویا پس از گذشت بحران میان سالی باب این بار نوبت به زنش رسیده است.
البته علی رقم یکسانی این عناصر داستانی، سازندگان و نویسندگان این اثر تمام تلاش خود را کرده اند تا کمی موضوع را به جلو هول دهند. تغییرات جدی که در این قسمت به وقوع می پیوندند مانند ظهور کامل شخصیت قهرمانی جک جک در کنار همکاری خانواده با هم، حس پیشرفت را در مخاطب به خوبی ایجاد می کنند. ولی بنا به یکسانی بسیار دو قسمت به هم، در موارد بسیار کمی داستان انیمیشن خسته کننده و تکراری می شود ولی همان گونه که گفته شد به خاطر وجود لحظات کمدی ناب و ریتم نسبتاً تند انیمیشن، این خسته کننده شدنها به طول نمی انجامد و فوراً از یاد می روند.
بیشتر بدانید: پوستری جدید از Incredibles 2 منتشر گردید
تیم صدا گذاری مجموعه نیز با گذشت ۱۵ سال از دوبلاژ قسمت اول همچنین تمام تلاش خود را کرده اند تا همانند اثر قبلی این قسمت جدید را نیز دوبله کنند. تقریباً می توان گفت تمام اعضای دوبلاژ قسمت قبلی به طور کامل باری دیگر برای این پروژه جم آوری شده اند. تنها دوبلر شخصیت دش که دوبلر آن با گذشت این همه سال، صدای کودکانه خود را از دست داده است جایگزینی برای خود یافته است.
آقای هل میلر دوبلر و خبر نگار آمریکایی با استعداد خاص خود در تقلید صدا موفق گشته است در قسمت دوم نیز صدای اولیه شخصت دش را دقیقاً همان گونه که در قسمت اول شاهد آن بوده ایم تقلید کند. علاوه بر این در این قسمت استفاده بیشتر از دوبلر شخصیت فروزن، یعنی آقای ساموئل ال جکسون (Samuel L. Jackson) شده است. وجود دوبلرهای سلبریتی در انیمیشنها امروزه یکی دیگر عوامل جذابیت است که در واقع قسمت اول این انیمیشن از بنیان گذاران این سنت عامه پسند امروزی بوده است.
نتیجه گیری:
این انیمیشن جذاب که قول ساخت قسمت دوم آن سالها قبل به مخاطبین داده شده بود، با حفظ اصالت خود و تکیه بر قسمت اول خود که یکی از موفقترین آثار کمپانی پیکسار است و خواهد بود، توانسته است باری دیگر خود را در دل طرفداران انیمیشن دوست جهان جای دهد.
شاید دل و جرئت نداشتن طرفداران برای ایجاد تغییرات بنیادی در این قسمت را بتوان به رخ کشید و بزرگ نمایی کرد ولی آنچه اتفاق افتاده است چه از روی ترس از تغییرات و چه به صورت عمد و از روی سیاست بوده باشد، این بار به خوبی جواب داده است. البته نباید این اصل را نیز زیر سؤال برد که قسمت اول این انیمیشن نه تنها در زمان خود بلکه تا یک دهه بعد تر نیز جزء پیشرفتهترین آثار صنعت سینما محسوب می شد، از همین رو ایجاد تغییراتی اساسی در یک اثر که به تکامل کاملی رسیده است بسیار اشتباه است.
بیشتر بدانید: اخباری جدید از انیمیشن Incredibles 2
ولی با توجه به شرایط کنونی صنعت سینما و پیشرفتهایی سر سام آوری که همه روزه در سبک طراحیهای گرافیکی و صد البته داستان سرایی رخ می دهد، در صورت وجود قسمت سومی برای مجموعه این بار باید تغییراتی اساسی در محتوا و داستان فیلم رخ دهد تا این قسمت جدید حرفی برای گفتن داشته باشد، چرا که حتی قسمت دوم انیمیشن نیز با دو ساعت طول در مواردی به علت سکون و بی تغییر بودن اثر، حوصله بر می شود.
نظرات