در حالی که تنها ۴۸ ساعت تا برگزاری مراسم اسکار ۲۰۱۷ باقی مانده پنج کارگردان نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان اسکار امسال با انتشار بیانیهای اعلام کردند صرف نظر از اینکه چه کسی برنده نهایی اسکار در این بخش باشد این جایزه را نمادی از اتحاد بینالملل و آزادی برای هنر می دانند. با گیمر همراه باشید.
مارتین زاندولیت از دانمارک، هانس هولم از سوئد، اصغر فرهادی از ایران، مارن اده از آلمان و مارتین باتلر و بنتلی دین از استرالیا این نامه را نوشته و امضا کردهاند.
این بیانیه در حالی نوشته شده که اصغر فرهادی یکی از نامزدهای دریافت جایزه بهترین فیلم خارجی زبان به دلیل فرمان دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید آمریکا از حضور در مراسم اسکار امسال انصراف داده و حتی دو ایرانی سرشناس ساکن آمریکا یعنی انوشه انصاری اولین زن ایرانی که به فضا رفت و پروفسور فیروز نادری یکی از مطرح دانشمندان ناسا را به نمایندگی از خود برای جشن اسکار معرفی کرده است.
در همین حال گمانه زنی رسانه ها برای اینکه بالاخره با توجه به اتفاقات اخیر «فروشنده» فرهادی به عنوان نمادی اعتراضی جایزه این بخش را به خود اختصاص میدهد یا اعضای آکادمی رای خود را بدون توجه به حواشی صادر کردهاند همچنان ادامه دارد. ولی بیانیه مشترک منتشر شده توسط پنج کارگردان نامزد جایزه بخش بهترین فیلم خارجی زبان اسکار ۲۰۱۷ نشان میدهد آنها نیز از اتفاقاتی که با تصمیم های اشتباه ترامپ برای فرهادی و امثال او اتفاق میافتد به شدت مخالفند و قربانیان چنین تصمیهایی حمایت میکنند. حتی اگر پای رقیب شان در کسب دریافت یک جایزه معتبر در میان باشد.
در این نامه آمده است: «به نمایندگی از تمامی نامزدها، به صورت متفقالقول و قاطع، فضای متعصبانه و ناسیونالیسم موجود میان بخشی از جمعیت و متاسفانه سیاستمداران در آمریکا و بسیاری از دیگر کشورها را تقبیح میکنیم. ترس ایجاد شده به سبب تفکیک افراد بر اساس جنسیت، رنگ، مذهب و … به عنوان وسیلهای برای توجیه خشونت موجب نابودی چیزهایی میشود که ما نه تنها به عنوان هنرمند بلکه به عنوان انسان به آنها بستگی داریم: تنوع فرهنگها، فرصت غنیشدن با چیزی که ظاهرا «خارجی» است و اعتقاد بر این که مواجهات انسانی ما را به سویی بهتر سوق میدهند. این دیوارهای تقسیمکننده مردم را از تجربه چیزی ساده اما بنیادین محروم میکنند و آن کشف این موضوع است که ما خیلی متفاوت نیستیم.»
این پنج کارگردان با اعلام این نکته که در چنین شرایطی آن ها مدام از خود میرسند سینما چه کاری میتواند انجام دهند بیاینه خود را اینگونه ادامه دادهاند: «اگر چه ما نمیخواهیم در قدرت سینما مبالغه کنیم، معتقدیم که هیچ رسانه دیگری چنین بینش عمیقی به شرایط دیگر انسانها ندارد و احساسات ناآشنایی را به کنجکاوی، همدلی و دلسوزی تبدیل میکند، حتی برای کسانی که به ما گفته شده دشمن ما هستند. صرف نظر از اینکه چه کسی در روز یکشنبه (بامداد دوشنبه) برنده شود ما از تفکر بر اساس مرزها اجتناب میکنیم. ما معتقدیم چیزی به عنوان بهترین کشور، جنسیت، مذهب و رنگ پوست وجود ندارد و میخواهیم این جایزه نمادی از اتحاد بینالملل و آزادی برای هنر باشد.»
نامزدهای اسکار بهترین فیلم خارجی زبان در پایان بیانیه خود نیز چنین نوشته اند:«حقوق انسانی چیزی نیست که آن را تقاضا کنید و به سادگی برای همه وجود دارد، به همین دلیل ما این جایزه را به تمام مردم، هنرمندان، روزنامهنگاران و فعالانی تقدیم میکنیم که برای ترویج اتحاد و درک و همچنین برای حمایت از آزادی بیان و شان انسانی تلاش میکنند، ارزشهایی که این روزها محافظت از آنها از هر زمان دیگری حائز اهمیتتر است.»
نظرات